Fashion Revolution Week.

fashion.png

Op 24 april 2013 verloren meer dan 1100 mensen het leven nadat een textielfabriek in Dhaka, Bangladesh instortte. Een jaar later werd Fashion Revolution Day geboren. Met als doel de slachtoffers te herdenken, bewuster te worden over hoe onze kleding gemaakt wordt en een verandering teweeg te brengen. En aangezien het vandaag earthday is, wil ik graag wat meer vertellen over Fashion Revolution.
FashionRevolution

We kopen teveel, we willen teveel en we verliezen daarbij uit het oog hoe onze kleding gemaakt wordt. Wie lijden er onder onze keuzes en hoe kunnen wij bijdragen?

Mode moet bewuster en duurzamer worden en we moeten daarbij het juiste voorbeeld kunnen geven. Vooral in Nederland en België is dit noodzakelijk. Vooral bloggers moeten hierin een handje helpen. Er zijn teveel bloggers die niet duurzaam zijn en enorm veel kleding en spullen kopen of opgestuurd krijgen, zonder daarbij ooit na te denken over het verhaal erachter. Dit kan beter.

FRD2015_socialmedia_weareFRD

Fashion Revolution heeft in drie simpele stappen uitgelegd hoe wij iets kunnen beteken.

Stap 1. Be curious.
Wees nieuwsgierig. Kijk naar de naad van je kleding, dit is allemaal met de hand afgemaakt geweest. Kijk naar het label, in welk land is dit gemaakt? En tegen welk loon?  Ook staat er op vermeld welk materiaal gebruikt is geweest, maar het verteld je niet waar dit materiaal vandaan komt en waar het geverfd is. Vaak zijn het landen waar de werkomstandigheden enorm slecht is. We moeten bewuster zijn; minder kopen en meer duurzamer zijn.

Stap  2. Find out.
Neem de tijd om te onderzoeken waar je kleding vandaan komt en waar het gemaakt is. Wat draag je nu bijvoorbeeld? Er zijn enorm veel apps die je hierbij helpen, zoals Good Guide, Ethical Barcode en Buycott. Deze apps zijn ook handig wanneer je in de winkel staat en twijfelt.
Voordat je iets koopt, kun je bijvoorbeeld onderzoeken waar het gemaakt is, door wie het gemaakt is en waarvan het gemaakt is. Twijfel je nog? Bedenk een alternatief. Kun je het tweedehands kopen? Is er een beter alternatief? Heb je het echt nodig?
Fashion Revolution heeft de #Whomademyclothes? de wereld in geholpen zodat wij op social media aan de grote bedrijven kunnen vragen waar onze kleding vandaan komt en door wie ze zijn gemaakt. Je hoeft enkel het label van je kledingstuk in een selfie te laten zien en het merk te taggen. Dit roept bewustzijn op. Sommige bedrijven zullen je beantwoorden en sommige zullen er zelfs helemaal niet op reageren, maar het laat wel een boodschap zien. Voel jij je beter als je niets weet of juist heel veel weet over het kledingstuk dat je draagt?

Stap 3. Do something.
Koop minder en koop beter. Zo simpel is het. Koop enkel wat je nodig hebt. Trends zijn leuk, maar van korte duur. En juist dit moeten we tegen gaan. Ieder jaar komen er weer enorm veel nieuwe collecties in de winkels, ieder jaar kopen we weer enorm veel kleding en ieder jaar blijven er enorm veel kledingstukken onderin de kast liggen om uiteindelijk weggegooid te worden. Fast fashion oftewel wegwerpmode. We zijn er allemaal schuldig aan.
In plaats van trends te kopen, kun je ervoor kiezen tijdloos te kopen. Wat ga je zeker nog vaak dragen? Betaal liever iets meer voor een product dat op een juiste manier gefabriceerd is geweest en waar je nog veel plezier van zult hebben dan weinig voor een product dat onder slechte werkomstandigheden gemaakt zijn geweest.

FRD_quote_lucy_siegle

Hoe kunnen wij duurzamer worden?

  1. Swap. Ruil kleding die je niet meer draagt voor kleding van een vriendin. Zo hebben jullie allebei weer iets anders.
  2. Koop tweedehands. Waarom niet? Het is goedkoper en je geeft kleding weer een tweede leven. Doneer zelf ook aan tweedehandswinkels.
  3. Verkoop. Je kunt er ook voor kiezen je oude kleding te verkopen. Er zijn hiervoor genoeg platformen zoals Marktplaats en Ebay.
  4. DIY. Do it yourself. Maak of vermaak je eigen kleding. Als je iets zelf maakt zal het waardevoller voor je zijn en zal je het minder snel weg doen. Heb je kleding met gaten, scheuren of zelfs vlekken erin? Pas ze aan. De opkomende trend voor de zomer zijn patches op je kleding. Dit kun je gemakkelijk zelf doen om een scheur te repareren of een vlek te verbergen.
  5. Doneer aan liefdadigheid. Let wel op waar je aan doneert. Een groot deel van de gedoneerde kleding eindigt in Afrika, en dit verwoest weer de economie van plaatselijke bedrijfjes. Doneer liever lokaal aan daklozen bijvoorbeeld.

Dit zijn enkele voorbeelden waarop wij een verschil kunnen maken.

Over twee dagen is het 24 april en de perfecte gelegenheid om een bedrijf via social media te taggen in je selfie.

 

fashion_revolution_day_instructions

Hoe maak jij een verschil?

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de site van Fashion Revolution .

 

Dikke tût.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s